Informatii practice pentru turistii care calatoresc in Madagascar

 

Formalitati de intrare:

Visa turistica este necesare inainte de a intra in Madagascar. Inainte de sosire verificati ca pasapaortele sunt valabile pentru minim 6 luni de la incetarea calatoriei. O solicitare poate fi facuta la  Ambasada  Madagascar . Informatiile si documentele necesare le puteti gasii pe linkul http://madagascar.ro/index.php/vize/

Dar Visa poate fi obtinuta direct de la aeroport la sosire la  Antananarivo Ivato din  Madagascar, operatiunea costa 30Euro (Viza 30 zile cu o singura intrare):

Noi va recomandam sa aveti monezi si bancnote cu valoare mica de Euro  la voi, deoarece autoritatile nu au intotdeauna sa dea rest.

Daca doriti obtinerea vizei la aeroport , aceasta nu necesita poza, doar pasaportul valabil cel putin 6 luni de la data terminarii calatoriei in Madagascar precum si biletul dvs pentru zborul de retur. Daca doriti sa ramaneti mai mult de 30 de zile in Madagascar, va rugam sa obtineti visa direct la Ambasada  Madagascar din Romania.

In primele luni ale anului  2016, autoritatile au planificat introducerea unei vignete  la frontiera aprox. 10 €, care ar putea fi platita la acelasi ghiseu la care se plateste visa. Aceasta vigneta  va inlocui vigneta turistica pe care ar fi trebuit platita in fiecare hotel.

Formalitatile la plecare:

Pentru zborurile de lunga durata catre Europa si Bankok, trebuie sa ajungeti la aeroport trei ore inainte de decolare pentru a face procedurile de  imbarcarea. Pentru zborurile regionale (Maurice, Reunion, Comore, Nairobi, Johannesbourg)  ca si pentru zborurile interioare, va veti prezenta la aeroport doua ore inainte de decolare. Cand veti face inregistrarea pentru zbor, linia aeriana va va da un formular de completat pentru emigratii, trebuie sa dati autoritatilor in timpul controlului inainte de plecare.  Odata ce ati trecut odata vama nu va veti mai putea intoarce in sala de intrare in aeroport. Daca doriti ca dupa inregistrare sa consumati banii locali (Ariary) care v-au ramas, trebuie sa faceti ultimele cumparaturi la chioscurile din sala de intrare  sau la restaurantul Elabola de la primul etaj. Dar e bine sa aveti prevazut suficient timp pentru formalitatile de plecare, cel putin 1 ora inainte de decolare. Dupa ce treceti frontiera nu mai puteti plati in Ariary dar puteti plati in  Euro sau $US. In vama puteti gasi un bar unde puteti cumpara sandwisuri si bauturi , magazine fara taxe, si exista si zona WiFi, dar aveti nevoie de code de acces.

Vama

Pentru  Madagascar, este interzis exportul de pietre pretioase brute, plante edemice precum si obiecte culturale. Daca veti incerca sa treceti astfele de obiecte veti antrena discutii inutile cu controlorii. exista insa posibilitatea sa obtineti o autorizatie oficiala pentru a exporta diferite plante sau pietre semi pretioaneze semi prelucrate. dar obtinerea acestei autorizatii va poate rapi mult timp.  Daca cumparati totusi amonite, joc solitaire, lemn fosilizat la piata de artizanat cereti sa luati un certificat pentru a evita problemele la vama.

Moneda

Moneda malgasa este acum « ARIARY »,  aceasta inlocuieste vechea moneda care se numea « Francul malgache ».  Totusi este foarte frecvent termenul de franc malgache (FMG), similar cu monedele vechi europeene inaintea adoptarii monedei EURO in  Europa, adica, platile se fac  mereu in Ariary. Pentru a cunoaste cursul in vigoare puteti verifica siteul Web al  bancii  Centrale a  Madagascarului : http://www.banque-centrale.mg La inceputul anului , cursul de schimb este  de aprox. 3400 Ariary, pentru 17’000 FMG (1 Ariary= 5 FMG), dar daca veti schimba intr-o banca veti gasi un curs de schimb mai slab.

Inca de la sosire, este recomandat sa efectuati prima schimbare de valuta in bancile pe care le veti gasi la aeroport. Acestea sunt mereu deschise la orele de sosire ale zborurilor internationale si cursul este mai bun decat cele din oras.Estimam ca veti consuma aprox. 25 – 30 € pe zi si pe persoana pentru mancare , bauturi si bacsis, daca aveti camera rezervata cu micul dejun inclus. Va sfatuim sa schimbati  150 – 200 € pe persoana la sosire in moneda locala  Ariary, astfel incat veti fi linistiti pentru o saptamana si chiar mai mult. Cartile de credit nu sunt acceptate peste tot. In marile orase si in aeroportul international d’Antananarivo Ivato, puteti  cu o carte de credit  Visa si  Master sa retrageti sume mici de la distribuitorul automat(ATM). Marile hoteluri le accepta ca si metode de plata ( dars Master Card si  American Express sunt acceptate doar in anumite hoteluri!). Utilizarea cartilor de tip EC – ou Maestro  nu sunt acceptate in Madagascar ! Tinem sa va anuntam ca ATM uriile nu functioneaza mereu, pot exista pene de curent sau de functionare etc.

In acest moment nu va recomandam sa folositi cecurile de calatorie (Thomas Cook, American Express si altele…), deoarece exista posibilitatea sa existe falsuri in circulatia internationale si de aceea multe banci nu le vor accepta.

Numarati bancnotele dupa ce schimbati banii, din nefericire ,  exista cazuri unde apar inselatorii si unde puteti sa regasiti un numar mai mic de bancnote. Nu dati dupa numaratoare banii persoanei de la ghiseu ( le puteti pune intr-un plic) deoarece exista situatii cand aceasta va va spune ca este o suma mai mica.

Sanatate si igiena

Riscul de imbolnavire cu malarie este posibil in Madagascar. Este recomandat sa consultati doctorul inainte de a pleca, pentru a va consilia si prescrie o profilaxie preventiva sau medicamente corespunzatoare.  puteti obtine informatii de mare ajutor de pe siteul institutului de medicina tropicala sau consultand siteul:http://www.doctissimo.fr/html/sante/voyageurs/sa_madag_sa.htm. Trebuie sa recunoasteti in orice caz simtomele malariei.

Pentru a merge in Madagascar, vaccinarea nu este obligatorie. Dimpotriva, un vaccin contra febrei galbene  este obligatoriu pentru calatorii care provin din Africa.

Ingrijirea medicala in spitale nu exista decat in marile orase si medicamentele nu sunt disponibile peste tot, de aceea este prudent sa aveti medicamente la voi.

Tourismul in  Madagascar este inca foarte tanar. Atentie la alimentatie. Nu consumati nici legume crude si nici bauturi neimbuteliate. In caz de rau de stomac, probleme intestinale sau infectii, luati medicamente adecvate. Ganditi-va sa va protejati capul si pielea contra soarelui. Luati la voi creme solare puternice. Apa minerala este disponibila putin peste tot in sticle imbuteliate. Caldura puternica va va obliga sa consumati o cantitate mare de apa.

SECURITE:

Insula Madagascar nu este o tara mai putin sigura decat alte tari, dar din nefericire, criminologia a crexcut in ultimii ani. Mai ales in centrul orasului e Tananarive,  recomandat sa fiti atenti la hotii de buzunare si hotii care smulg gentile din mana. Daca vreti sa va plimbati recomandat este sa lasati articolele de valoare  intr-o valiza inchisa in vamera de hotel, si bijuteriile ( colierele) acasa.  Atentie la falsii taximetristi care se ofera sa va duca la aeroport si care sunt in preajma hotelurilor, aveti grija de bagaje si nu le lasati in grija unor persoane straine cu exceptia soferului sau a personalului autorizat de la hotel sau a personalului autorizat de la aeroport care poarta uniforma.  Este de recomandat sa va scrieti n umele pentru bagajele de cala  atat pentru zborurile interne cat si pentru cele externe si sa pastrati toate obiectele de valoare cu voi in bagajul de mana.

Daca doriti sa iesiti in oras pentru a cina , va sfatuim sa luati un taxi sau un sofer de incredere pana la usa localului. Atentie deasemenea in Tananarive daca sunteti in masina in aglomertie,  au existat cazuri in care hotii iau obiectele din masina ( geanta, telefon portabil etc)  prin geamul deschis al masinii.

Decalaj orar:

Pentru a va regla ora la imbarcarea in avion, adaugati 2 ore pe perioada verii, si trei ore iarna  daca veniti din Romania

Climatul si sezonalitate

Distingem in Madagascar doua anotimpuri – anotimpul uscat si anotimpul umed:

Sezonul umed dureaza  5 luni aproximativ (din decembrie in aprilie). Pe coasta de Est, ploua practic tot timpul anului. In partea de sud vest dimpotriva ploile sunt foarte rare. In regiunea platourilor inalte, noptile din timpul iernii sunt foarte racoroase, temperaturile pot cobora pana la 5°C. Aceasta se poate resimti chiar mai jos de Antsirabe. Deci sa fiti pregatiti cu un plover mai ales daca calatoria se realizeaza din mai in septembrie.

Climatul este mai bland din noiembrie in martie, e chiar foarte cald pe coastele de vest si de sud ale tarii. Temperaturile de pe coaste este in general mai ridicata decat la  Tana (care se afla la 1300m deasupra nivelului marii)

Comunicatiile:

Telefonia:

In orasele mari exista comercianti care ofera servicii de «taxi-phone », se pot utiliza telefoanele lor si plati fiecare apel. Din ce in ce mai multe orase mari sunt acoperite de semnal al unei retele de telefonie mobila. Orase mai mici cum ar fi Moramanga sau chiar insula  Tsarabanjina se adauga zonelor acoperite cu semnal de telefonie mobila.

Daca doriti sa va luati telefonul mobil in timpul calatoriei in provincie,  nu veti putea fi contactat pe distante foarte mari intre marile orase. Uitlizarea telefonului portabile nu este posibila in zonele izolate decat daca aveti un telefon satelit.

Exista in acest moment trei operatori  opérateurs de telefonie mobila in Madagascar: Orange (fostul  Antaris), Airtel (fostul  Zain, Celtel ou Madacom) si  Telma ( Telecom Malagasy). Daca in timpul sejurul Dvs in Madagascar, credeti ca veti apela multin strainatate , cumparati si utilizati o cartela SIM  locala. Evident, aceasta nu va fi posibil daca  telefonul Dvs este blocat pe retele de telefonie mobila catre Europa. O cartela SIM locala, Orange sau  Zain costa aproximativ  5 Euro incluzand un mic credit de comunicare, si permitand acesul la Internet pe smarfonul Dvs. Aceste carle le gasiti la magazinele Telma, Airtel sau  Orange  la  aeroport, sau in magazine in marile orase.Puteti deasemenea sa le gasiti in supermaketuri , care sunt deschise si  duminica (de la 10h la 13h). Cartelele de reincarcare cu diferite valori de credit sunt in vanzare peste tot unde exista reteaua de telefonie mobila. Daca doriti sa aveti acces la internet cu smartfonul si cu o cartela SIM locala, noi va recomandam sa cumparati un « abonament », pentru ca acesta va fi cu mult mai ieftin decat sa platiti la secunda. Convorbirile telefonice , chiar si catre telefoneale fixe sunt scumpe in Madagascar, si calitatea convorbirilor este slaba cateodata.

 Internet :

Centrele cu acces la Internet sunt prezente in toate marile orase. De cativa ani , La Paositra Malagasy (Posta) propune deasemenea acces la Internet in cateva orase. Tarifele sunt foarte mici, dar conexiunea este foarte slaba cu exceptia situatiei in care sunteti intr-o locatie care are o conexiune ADSL.

 RECOMANDARI PENTRU BAGAJELE DVS…Ganditi-va la urmatoarele bagaje:

 Bagaje in avion :

Se poate intampla ca bagajele Dvs sa ajunga mai greu ca urmare a transbordarii dificile. Pentru a recupera bagajul poate dura chiar cateva zile.  De aceea va sfatuim sa aduceti cu voi in bagajul de mana trusa pentru toaleta (exeptie obiecte ascutite si lichide), cateva haine si eventual pijamaua. Daca vreti sa luati medicamente, asigurati-va o doza suficienta pentru o saptamana in bagajul de mana, deoarece veti pleca in provincie foarte repede dupa sosirea in Tana, bagajele ar putea fi recuperate  pana la 5 zile, chiar mai mult.

Documente :

Verificati-va bine pasaportul,  biletele de avion si banii cash, cartea de credit si copiile dupa tpate documentele pe care trebuie sa le pastrati separat.

Imbracaminte :

Din  mai pana in  septembrie, noptile pe platourile inalte pot fi foarte racoroase ( in jur de 8 °C), va recomadam sa aveti  un pulover  de asemenea si un hanorac. Platourile inalte din sud si vest sunt uscate in timpul acestei perioade a anului . In Est din contra, ploua aproape in continu. Luati cu Dvs deci un impermeabil, o umbrela , incaltaminte lejera pentru plimbari. Hainele lejere din bumbac pentru sejururile de pe coasta unde poate fi foarte cald. Creme solare si contra tantarilor sunt mai ieftine in  Europa, de aceea este recomandat sa le luati de acasa.

Incaltaminte :

Va recomadam sa aveti incaltaminte lejera cu talpa groasa pentru a vizita parcurile nationale, sandale rezistente la apa de pe plaja. Pentru plimbarile pedestre  si va recomandam sa aveti o pereche buna de incaltaminte de mers. Si pentru parcurile situate in regiunile ploioase din insula , incaltaminte inchisa sau cizme de ploaie ar fi foarte utile. Puneti tenisi si bascheti pentru alte ocazii.

Altele :

Nu uitati sa aveti cu voi o lanterna pentru vizitele nocturne ale parcurilor dar si pentru eventualele pene de curent.

Fotografierea si filmarea

Filemele si materialele pentru fotografiere sunt foarte scumpe in Madagascar, precum si filmele speciale  (APS, Diapos) sunt foarte dificil de gasit. Deasemenea se gasesc greu si bateriile asadar sa aveti grija sa faceti necesarul corect in acest sens si sa aveti la Dvs. In  Madagascar, putem utiliza incarcatoarele cu prize europeene. Prizele sunt in general de tip frantuzesc fara impamantare.

Comportamente si  TAB-uri

 Bacsis:

Este obisnuit sa se dea bacsis atunci cand esti multumit de serviciile cuiva. Evident ca aceasta nu este o regula si nici o obligatie. Va sfatuim sa dati soferului aproximativ  4 € pe zi (12 000 Ariary  in moneda locala), ghidului  6 € pe zi (aprox. 18’000 Ar). Pentru ghizii locali din parcuri aprox 2 € (6 000 Ariary)  in functie de cat ati fost de multumiti. La restaurant, 5%  la nota de plata este normal.  Pentru femeile care fac menaj in camera de hotel, puteti sa le dati aprox 1000 Ar. Pentru cei care cara bagaje, le puteti lasa intre  200 si  500 Ariary pe bagaj, la sosire la aeroport putin mai mult.

Deoarece nu se pot schimba monezile de  Euro  in Madagascar,  va sfatuim sa  platiti bacsisul in moneda locala.

Iesirile seara :

Daca vreti sa iesiti seara sa luati cina sau sa mergeti intr-un bar sau intr-o discoteca, e absolut necesar sa aveti pasapoartele cu Dvs. deoarece acestea sunt cerute de autoritatile locale.Sa aveti mereu o copie dupa pasaport cu viza la hotel in bagaje. Luati  seara sau noaptea taxiul pana la restaurant sau unde doriti sa mergeti precum si cand va intoarceti la hotel.

Cersetoria :

Cersetoria exista peste tot in marile orase. Daca nu doriti sa le dati cate ceva e recomadat sa nu le vorbiti si nici macar sa ii priviti, altfel ei vor astepta sa primeasca ceva si nu veti mai scapa de ei. Daca vreti sa faceti placere micilor cersetori , cumparati-le cate ceva de mancare  sau mai bine le dati un stilou sau creion de colorat sau o minge. Evitati sa le dati dulciuri pentru ca aceasta le vor distruge dintii.

Taburi :

In  Madagascar veti intalni niste tabuuri sfinte locale care se numesc in malgasa  „Fady“, de exemplu despre morminte.Ar fi recomandat sa respectati asta.Soferul sau ghidul va va da informatii utile de stiut.